Градски одбор СПС Нови Сад
Бајатовић: Три брата из евроатланског јата

Бајатовић: Три брата из евроатланског јата

05/01/2020

Поводом напада Чеде Јовановића, Зорана Лутовца, и коментара предоброг и препоштеног читача Устава и закона Родољуба Шабића на изјаве Ивице Дачића везано за ситуацију у Црној Гори: Три брата из истог евроатланског јата, увек слепи за одбрану националних интереса, отворили по четири ока и коментаришу само оно сто су желели да чују и да, извучено из контекста, коментаришу. У изјави коју је Ивица Дачић дао РТС-у, у својству шефа дипломатије, је све изречено просто - тачно!

Ваљда је грех видети да се у Црној Гори спрема отимачина имовине СПЦ, а права оних који се изјашњавају као Срби у Црној Гори, братској нашој држави, не постоје али постоји тихи прогон, поништавање идентитета.
Чеда Јовановић признаје Косово и гледа на Републику Српску, по сопственим речима, као геноцидну творевину, али не види бунт православних верника у Црној Гори, ни литије ни молебане мирних протеста и вапаја за правдом и поштовањем људских и законских права грађана код нашег НАТО суседа. Зоран Лутовац није дао ниједну изјаву поводом догађаја у Црној Гори.

Њему је важна демократија и долазак на власт, па ако може поново да нас усрећи са петооктобарским правилима игре, у којима они који желе да бране национални интерес морају бити суочени са шестим октобром, у име новог светског поретка и правилног послушничког менталитета који једино води у жељену нам Европу, која неће ни њих, а камоли све нас.
Чистунац Родољуб Шабић, зна све законске и Уставне одредбе правног система Србије, али није спреман да зуцне ништа о томе да се, у случају доношења општепознатог закона о верским питањима, у Црној Гори суспендовани и прекршени и Црногорски Устав, и закони , и Европске норме и правила, и људска права, и демократија и згажена и укаљана историја. Они су спремни да причају само у Србији и о Србији, што горе то по њих боље.

Колико разумем, статистика коју је изнео Ивица Дачић, али и други државни функционери, није пребројавање крвних зрнаца по нацији и вери, већ позив на разум, на дијалог. Србија признаје и поштује Црну Гору, иако је Црна Гора признала Косово. Ниједна национална мањина или етничка заједница у Србији нису угрожени ни на који начин. Ратови, креирани не на Балкану, су завршени. Треба чувати мир и стабилност, окренути се развоју.

Поставља се питање зашто актуелна политичка елита у Црној Гори види Србе, Србију и СПЦ као реметилачки фактор ? Они су донели насилно такав закон, они су повукли окидач, а сада нападају Србију ! Ако је то због још једне изборне победе и још једне услуге моћним круговима, онда је то слепа улица за владајућу политичку елиту у Црној Гори, али и лош пут за васколике Црногорце.

Зато Дачићев позив да сви учествујемо у покушају да уразумимо разуларену политичку елиту у Црној Гори, па и грађани Србије Црногорског порекла, јесте позив на дијалог у коме морамо да се суочимо са реалностима.

Народни посланик Душан Бајатовић