Градски одбор СПС Нови Сад
ПРИХОД 3 МИЛИЈАРДЕ У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА

ПРИХОД 3 МИЛИЈАРДЕ У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА

18/12/2019
У 2019. години успешно је реализовано 19 сајмова и изложби у 74 сајамска дана. У Конгресном центру је одржано чак 218 догађаја, а просторни капацитети били су заузети 270 дана. Манифестације на Новосадском сајму видело је 320.000 посетилаца. Стратешки партнер и у овој години било је Генерали Осигурање Србија.

Пословни Приход Новосадског сајма у 2019. години већи је за 12,5 милиона него 2018. На 19 овогодишних сајмова, првенствено кроз сајамску делатност, конгресне активности и друге делатности приходовано је око 637.820.000 динара. То је увећање од 30 одсто током пет година, од када је на место генералног директора именован Слободан Цветковић председник Градског одбора СПС Нови Сад. Поред значајног увећања прихода, Новосадски сајам је остварио пословни резултат у износу око 20 милиона динара. Инвестирање у 2019. години износи 31 милион динара, из сопствених средстава у циљу унапређења пословних капацитета. У овој години смањена је кредитна задуженост и ојачана је финансијска стабилност на дужи рок.

Пословни и финансијски успех Сајма имају значај и на ширем плану. Град Нови Сад је, као град домаћин, од сајамских активности ове године приходовао близу шест милијарди динара. С друге стране, сва пореска давања плаћена по основу обавеза из ове године износе 188,1 милиона динара. То је новац који је са Новосадског сајма отишао у буџет Републике Србије.

Пословни успех још је значајнији уколико се посматра током протеклих пет година. У том периоду Новосадски сајам је укупно приходовао око 3 милијарде динара, а пословни резултат у истом периоду је укупно 131 милион динара. То је производ доброг планирања и споровођења квалитетне пословне стратегије менаџмента постављеног у новембру 2014. године.

Финансијски раст омогућио је улагања у имовину и унапређење пословних капацитета, чиме се увећава и тржишна вредност Новосадског сајма. Најзначајнија улагању су у грађевинске објекте и опрему, ради функционалнијег и лакшег сајамског и вансајамског закупа. Између осталог, замењена је комплетна расвета у Хали 1. Куповином најмодернијих екрана за презентације уз осталу техничку опрему, створена је компаратвина предност Конгресног центра у односу на друге сличне просторе у земљи и задовољени су највиши стандарди за организацију догађаја. Захваљујући улагању у хале, терен и остатак инфраструктуре на Мањежу, Национална Изложба стоке 2020. године биће одржана у неупоредиво квалитетнијим условима. Те инвестиције су биле предуслов и да Новосадски сајам сад има најопремљенију инфраструктуру у Србији за одржавање међународних коњичких такмичења. У плану је и улагање у гасну енергану, соларне електране, стабилни систем за аутоматску дојаву пожара.

Посебно успешан у 2019. био је Међународни пољопривредни сајам. Први пут у историји имао је и Земљу партнера и Земљу пријатеља, Италију и Тунис. Одржано је 16 колективних изложби, први пут је организована и Изложба генетских потенцијала, на којој су промовисане аутохтоне расе стоке, као и Међународни дан воћара. Значајан је и број нових излагача из иностранства који су први пут наступили на Пољопривредном сајму. И на другим приредбама интересовање и излагача и посетилаца је било веће, или бар на нивоу претходне године.

Ауто мото берза и Сајам производних технологија су манифестације које су ове године први пут одржане. Унапређени су и партнерски организовани догађаји: Сајам за пензионере, Млинпек Еxпо, Новосадски Октоберфест, Сајам „Наука за привреду”, Новембар фест. Хала 6 Новосадског сајма је од прошле јесени нова културна тачка града у којој се у сарадњи са Студентским културним центром организују концертна дешавања.

У Конгресном центру је одржано 218 догађаја, а посебну пажњу јавности привукли су Трећи сајам саобраћаја „Traffic Solutions Expo”, Serbia Hair Fair, конференције и радионице у организацији ОПЕНС-а, Мекст, ИТ Конект, BalCCon, Serbia Fashion Week... У 2020. години Институт за ратарство и повртарство приредиће два интернационална догађаја – Међународну конференцију о сунцокрету и Међународну конференцију о соји, уз подршку Конгресног центра „Мастер”, на Новосадском сајму.

Дугогодишња добра сарадња са државним, покрајинским и градским институцијама и структурама настављена је реализацијом пројеката које је Сајам припремио и понудио као могућност да се те институције на сајмовима представљају, развијају и повежу са привредом. Та сарадња је посебно дошла до изражаја на Сајму образовања, Данима енергетике, Пољопривредном сајму, Сајмовима „Лорист” и Сајму „Наука за привреду”.

Својом делатношћу Новосадски сајам повезује економију и друштво, науку и струку, туризам и ширу заједницу, али и тржиште рада и привредни развој, домаћег и међународног окружења. Годинама грађена партнерства, кроз сарадњу на заједничкој промоцији домаће и међународне привреде, учиниле су да Новосадски сајам, као домаћин и излагачима и посетиоцима са свих меридијана, постане угледно привредно друштво. Једно је од ретких места сусрета привреда и култура истока и запада, због чега има место у календару бројних високих државних званичника и дипломата, као и водећих привредника у целом свету. Квалитетним догађајима и богатим садржајима дочекаће публику и на сајмовима у 2020. годину. Посебно место у Календару приредби, припада највећој приредби и најзначајнијем догађају у области пољопривреде и бизниса у овом делу Европе – 87. међународном појопривредном сајму, који ће бити одржан од 16. до 22. маја. Земља партнер је Чешка Република.