Градски одбор СПС Нови Сад
ОДРЖАНО  ПРЕДАВАЊЕ  У  АДИЦАМА  НА ТЕМУ  „НАСИЉЕ  У  ПОРОДИЦИ“

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У АДИЦАМА НА ТЕМУ „НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ“

08/11/2019

У препуној сали Месне заједнице „Адице“ у организацији МО СПС „Адице“ и Форума жена ГО СПС Нови Сад у среду, 6.новембра 2019.године, са почетком у 18.00 часова је одржано предавање на тему „Насиље у породици“.

Гости су били доц. др Мирка Лукић Шаркановић, председница ФОЖ Нови Сад, др Веселин Бојат, потпредседник ГО СПС Нови Сад и Дарко Јефтић, секретар ГО СПС Нови Сад. Присутне је поздравио председник МО СПС „Адице“ Зоран Драча истичући значај и неопходност едукације на тему превенције насиља.

Организаторка предавања др Николина Драча је подсетила да је ова непријатна тема веома важна и свеприсутна у нашем друштву те јој је важно посветити пажњу и у виду превенције и у аспекту препознавања и пријаве насиља, те је представила предаваче др Вању Продић, психијатра и др Светлану Катановић, координатора тима за превенцију насиља над женама и децом.

Истакнута је важностипрепознавања насиља, одређивањеврсте насиља, тражењеблаговремено помоћи и измештање жртве из средине у којој постоји контакт са насилником. Важно је оснажити жртву и пружити јој помоћ у сваком погледу. Докторка Вања Продић је истакла особине личности жртве и насилника указујући да је и код једних и других присутна патологија која је међусобно компатибилна.

Докторка Светлана Катановић је подсетила на низ поступака у откривању насиља у породици и на мрежу помоћи за жртву.

Предавање је изазвало велико интересовање те су направљени планови да се реализује и у другим месним заједницама.

Након предавања домаћини су присутне позвали на коктел на којем су размењене идеје везане за предстојеће изборе.