Градски одбор СПС Нови Сад
Отворени међународни сајмови "Лорист"

Отворени међународни сајмови "Лорист"

02/10/2019
У оквиру Међународних сајмова “Лорист”, који су окупили 500 излагача из 20 земаља, на Новосадском сајму су отворени 52. међународни сајам лова и риболова и 27. сајам екологије. Земља партнер Лориста је Мађарска, а манифестацију је отворио председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор.

Поред председника Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштвана Пастора, присутнима су се на отварању обратили и градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић, генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, државни секретар у Влади Мађарске Атила Синаи и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић .

Према речима генералног директора Новосадског сајма и председника Градског одбора СПС Нови Сад Слободана Цветковића, на Лористу је представљена комплетна понуда Дунавског региона из области лова, риболова, туризма, екологије и спорта, а присуство Мађарске као земље партнера знатно доприноси квалитету и кредибилитету манифестације.

– Да бисмо правили квалитетне догађаје, морамо да идемо у корак с временом и актуелним светским темама – рекао је Цветковић. – Очување животне средине тема је водећих међународних самита и то је у фокусу овогодишњег Лорист, на којем је постављено седам рециклажних острва. Ове године сегмент ловства је на веома високом нивоу, а с Ловачким савезом Србије приређена је Национална изложба трофеја. Након 30 година, а у сарадњи са Савезом за коњички спорт Србије, биће одржано коњичко такмичење које је увршћено међу такмичења Светске коњичке федерације. У петак, 4. октобра, очекују нас Породични дан и бројна гастрономска изненађења, такмичење у стрељаштву, изложба ситних животиња, поклони за посетиоце.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао, да Лорист представља једну од најпрепознатљивијих изложби Новосадског сајма, као и да се успех сајамских манифестација у граду позитивно рефлектује на економију града, покрајине и целе Србије.
Државни секретар у Влади Мађарске Атила Синаи нагласио је да су Лорист сајмови у које је уложено пуно страсти и стручног знања.

- Наредних дана представићемо активности везане за мониторинг животне средине за 2018. годину, какав је ваздух који удишемо, какво је тло, а приказаћемо и геопортал – најавио је покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић.

Међународни сајмови ЛОРИСТ почели су Сајмом лова и риболова и Сајмом екологије, док Сајам туризма и Сајам спорта публику дочекују од сутра. Земља партнер је Мађарска, а наступа више од 500 излагача који ће представити понуду у областима лова, риболова и туризма Дунавског региона, као и екологију и спорт у Србији. Уз изложбену поставку у халама и на отвореном делу Сајмишта, организују се конгресне активности и пословни сусрети, а учесници долазе из 20 земаља, Аустрије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Данске, Француске, Грчке, Хрватске, Холандије, Мађарске, Немачке, Румуније, Русије, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Србије, Турске и Велике Британије.