Градски одбор СПС Нови Сад
Дом здравља Нови Сад отворио" Читалачки кутак"

Дом здравља Нови Сад отворио" Читалачки кутак"

27/06/2019

У уторак 25.06.2019. године свечано је отворен „Читалачки кутак“ - први овакве врсте у земљи који Дом здравља „Нови Сад“ отвара у оквиру кампање UNICEF-а „Позитивно родитељство - дар за цео живот“.

Отварање је било у објекту Дома здравља у Васе Стајића бр. 5, а догађају су осим домаћина, директора Дома здравља „Нови Сад“ прим. др Веселина Бојата, присуствовале и министарка портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица ЂукићДејановић као и госпођа Регина Де Доминицис, директорка UNICEF-а у Србији.

У Читалачком кутку наћи ће се књиге за децу од најранијег узраста – од књига за бебе, па све до сликовница за предшколце. Осим тога, куткови ће бити опремљени информацијама о томе како и зашто се чита са децом од најранијих дана.


Истовремено, педијатри Дома здравља „Нови Сад“ успостављају праксу „преписивања“ рецепата за читање којима такође, информишу родитеље о томе како се и зашто чита са децом од првих дана живота.

Иза отварања “Читалачког кутка” је настојање да се подигне свест о томе да здравствени систем, има улогу не само у здравственом збрињавању и праћењу напредовања деце, већ и у праћењу целокупног развоја и подизању квалитета подстицаја које дете има у својој најближој околини.


Читање са дететом је научно доказана пракса која чини значајне позитивне ефекте на целокупан развој. Истовремено, развој вештина читања са дететом од рођења је научно доказани начин подизања квалитета бриге о деци. Један од начина на које здравствени систем може да подржи квалитет стимулације развоја и бриге о деци, управо је промоција читања са дететом од најранијих дана и подршка родитељима у успостављању рутине читања.

Књиге за “Читалачке куткове” током овог месеца, сакупљала су деца из Предшколске установе “Радосно детињство” и неколико приватних предшколских установа. Осим тога, одређени број књига донирао је и Креативни центар као подршку развоју ове квалитетне родитељске праксе. Књиге за бебе поклон су Мединог читалачког центра.