Градски одбор СПС Нови Сад
ПОЉОПРИВРЕДА ОЗБИЉНА РАЗВОЈНА ШАНСА СРБИЈЕ

ПОЉОПРИВРЕДА ОЗБИЉНА РАЗВОЈНА ШАНСА СРБИЈЕ

11/05/2019
Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, најзначајнију и највећу сајамску манифестацију у југоисточној Европи, у присуству потпредседника СПС и председника Покрајинског одбора СПС за Војводину Душана Бајатовића, министра пољопривреде Бранислава Недимовића, председника Градског одбора СПС Нови Сад Слободана Цветковића, домаћих и иностраних званичника и многобројних гостију, свечано је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, поручивши да је пољопривреда озбиљна шанса Србије, коју максимално морамо да искористимо.
Госте на свечаном отварању поздравио је и домаћин, генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС Нови Сад Слободан Цветковић, истакавши податак да је у протеклих осам ипо деценија Пољопривредни сајам имао више од 7.000 страних и 100.000 домаћих излагача као и да је корз сајамске капије истовремено прошло више од десет милиона посетилаца. – Новосадски сајам постао је неизбежно седиште размене искустава и склапања вредних уговора.
Истичући да на Пољопривредном сајму последњих година стално расте број излагача, што говори о све већем интересовању страних и домаћих компанија за наступе на овој великој приредби аграрних и других привредних достигнућа, градоначелник Вучевић је нагласио да су за бржи развој српског аграра кључни у првом реду подстицаји од државе и других нивоа власти, затим политичка стабилност у земљи и примена нових техношких решења, у сарадњи са науком.
Да је пољопривреда грана у којој наша земља има несумњиви потенцијал и велике могућности потврдио је и министар Недимовић.
- Србија нема нафту, море или руднике злата али има пољопривреду и храну, сектор који треба да води нашу привреду и да „издоминирамо“ на овим просторима.
Министар је додао да, уз развој примарне пољопривредне производње, морамо истовремено да јачамо агроиндустрију и трговину како бисмо што успешније пласирали нашу робу на тржиштима широм света. Недимовић је искористио прилику да захвали свима онима који су, како је рекао, трговали са Србијом па смо тако прошле године успели да остваримо суфицит у размени вредан чак две милијарде евра.
Пољопривредни сајам први пут има истовремено земљу партнера и пријатеља а то су ове године Италија и Тунис.
Поздрављајући госте у Аули Новосадског сајма, помоћник италијанског министра пољопривреде Франко Манцато је напоменуо да се сајамским наступом око 30 италијанских компанија и на тај начин обележава деценија стратешког партнерства Србије и Италије као и 140. годишњица успостављања дипломатских односа двеју држава.
Амбасадор Туниса у Београду Сејф Алах Реџеб је изразио задовољство тиме што ће 12 излагача из те афричке земље представити своје производе у Србији, пре свега маслиново уље и урме високог квалитета, које извозе у више од 80 земаља света.
У име Покрајинске владе окупљенима се обратио потпредседник Дјорђе Милићевић, који је подсетио да је од средине прошле године до данас у пољопривреду у Војводини уложено више од 20 милијарди динара, кроз различите мере подршке.