Градски одбор СПС Нови Сад
Пољопривредни сајам спреман за посетиоце

Пољопривредни сајам спреман за посетиоце

24/04/2019
Међународни пољопривредни сајам најављен је данас у Палати Италија у Београду. Први пут у историји има и Земљу партнера и Земљу пријатеља, то су Италија и Тунис.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржава Националну изложбу стоке, Изложбу хране у оквиру које представља органску производњу, производе са ознакама географског порекла и „Српски квалитет“, као и занатске пиваре. Уз то, на штанду у Хали „Мастер“ посетиоци ће из „прве руке“ моћи да добију све информације. У конгресном центру ће свакодневно организовати, конференције, панеле и едукације.

- Наступом на Сајму, Министарство ће широј јавности презентовати мере аграрне политике и руралног развоја, којима су, путем субвенција, утврђени различити видови помоћи и подстицаја регистрованим пољопривредним газдинствима, најавио је државни секретар у Министарству пољпривреде, Жељко Радошевић.

Амбасадор Туниса, Сејф Алах Реџеб, најавио је да ће Земља пријатељ 86. међународног пољопривредног сајма наступити са 12 компаније које стижу из Африке. Према његовим речима, представиће углавном пољопривредно-прехрамбене производе, а на Сајам долазе како би пронашле партнере у нашој земљи и региону. Амбасадор Реџеб је позвао привреднике из Србије да посете њихов штанд, али и да учествују на Б2Б састанцима са фирмама из Туниса.

Наступ око 30 италијанских компанија најавили су амбасадор Италије, Карло Ло Кашо, и Марина Скоњамиљо, директор Италијанске агенције за спољну трговину. Пре њиховим речима очекује се и долазак око 45 привредника који ће имати директне Б2Б сусрете са излагачима. Међу излагачима су заступљени произвођачи и продавци пољопривредне опреме и механизације. Биће и компанија са системима за третман воћа и поврћа после бербе и произвођачи опреме и машина за прехрамбену и млекарску индустрију. Представиће се још и произвођачи садног материјала, опреме и машина за расаднике и за баште, средстава за заштиту и ишрану пољопривредних култура, а из области узгоја животиња ту су произвођачи објеката и опреме за сточарство као и хране и суплемената за животиње. Од 11. до 17. маја на новосадском сајмишту биће и представници сајма у Верони, као и агенције за промоцију италијанске регије Венето.

Генерали Осигурање Србија је осму годину заредом партнер Новосадског сајма и генерални спонзор Међународног сајма пољопривреде. На штанду Генерали Осигурања, у Аули Новосадског сајма, пољопривредни произвођачи и остали посетиоци моће ће да се упознају са производима осигурања пољопривреде, животиња, механизације и домаћинства, и са осталим производима којима могу финансијски заштити себе, своју породицу и производњу.

- Сајам је изузетно значајан за повезивање и размену искустава државних институција, произвођача, прехрамбене индустрије, осигуравајућих компанија и банака. За Генерали Осигурање Србија је и прилика да представи, на домаћем тржишту осигурања, савремене технологије које користи у обласи осигурања пољопривреде – апликацију за процену штета на усевима и плодовима, дрон и многе друге – рекао је Бошко Петровић, председник ИО Генерали Реосигурања и Директор дирекције за корпоративне клијенте.

Према речима генералног директора Новосадског сајма, Слободана Цветковића, Пољопривредни сајам ће ове године окупити 1.518 фирми, институција и организација које долазе из 32 земље, а доносе производе и услуге из 61 државе.

- Први пут ћемо у оквиру Националне изложбе стоке имати Изложбу генетских потенцијала у оквиру које ће бити представљене аутохтоне расе, неопходне за одржање биодиверзитета. После више од 20 година имамо 17 колективних изложби. Први пут ћемо имати и Дан воћара, у среду, 15. мај. Изложбом хране уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ресорног Покрајинског секератријата и Града Новог Сада промовисаћемо потенцијале наше земље, а Изложба пољопривредне механизације организује се на чак чак 35.000 метара квадратних – истакао је Цветковић.

Уз Пословно удружење увозника и извозника пољопривредне механизације, друге заступнике и дристрибутере који послују у нашој земљи, пољопривредну механизацију, машине и опрему ће представити и фирме из још 9 земаља. Први пут ће на Пољопривредном сајму наступити Удружење произвођача и дилера пољопривредних машина из Русије. Бројни новитети ће бити представљени на сајму. Акценат је на прецизној и дигиталној пољопривреди. Пољопривредници из земље и из региона могу да рачунају на ниже цене механизације, а најављени су попусти до 10%.

У Поклон игри за посетиоце имамо два трактора и сејалицу. Агропанонка поклања „belarusa“, „KITE" д.о.о. ће неког од посетилаца обрадовати „john deere-om“, а пнеуматску сејалицу припремио је „VGP Ozdoken“.

Генерали осигурање је Генерални спонзор Пољопривредног сајма, а Златни спонзор је Алдахра која ће у Хали „Мастер“ представити свој производни програм из 15 земаља.