Градски одбор СПС Нови Сад
ДА  СЕ  НЕ  ЗАБОРАВИ!

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

19/03/2019

Поводом обележавања двадесетогодишњице од НАТО агресије на СР Југославију одржана је свечана академија под називом „Да се не заборави!“у Великој сали Покрајинског одбора СПС, у понедељак, 18. марта 2019. годинеу организацији МО СПС Лиман 3 и уз несебичну подршку председништва ГО СПС Нови Сад и новосадског Форума жена.

Академија је почела на симболичан начин – звуком сирене за ваздушну опасност која је тог пролећа 1999. године била уобичајена појава.Након тога су наступили чланови певачке групе Фолклорног ансамбла „Сплет“ и показали како се пре двадесет година на трговима и мостовима песмом и игром пркосило невидљивом, али не мање опасном непријатељу.

Званични део академије је отворио председник ГО СПС Нови Сад мр Слободан Цветковић подсећајући на место и задатак Социјалистичке партије Србије у то време и на тешке и одговорне одлуке које су морале да се донесу. Указао је и на односе светскихи европских силапрема СР Југославији који су изњедрили 24. март 1999. године. Посебно је истакао снагу и ентузијазам челника Социјалистичке партије Србије јер су након завршетка бомбардовања великом брзином и енергијомобнављали инфраструктуру која је била уништена у НАТО бомбардовању.

Потпредседник ГО СПС Нови Сад др Веселин Бојат је говорио о значају колективног сећања и обавезида се догађаји од 24.марта 1999. године до 10. јуна 1999. године никад не забораве. Подсетио је наброј погинулих и рањених као и наматеријалну штету која је причињена ти седамдесет и девет дана бомбардовања на просторима наше земље. Истакао је да да је то наша дужност и према жртвама НАТО агресије и према младима који тек стасавају.

Председница Форума жена ГО СПС Нови Сад др Мирка Лукић Шаркановић је објаснила које су све последице НАТО бомбардовања на наше здравље, како се оне манифестују и какав је њихов даљи ток. Сматра да је евидентан пораст извесних обољења, али они још увекнемају размере епидемије. Истакла је да још не постоје званични резултати те да су неке констатације о утицају бомбардовања осиромашеним уранијумом на наше здравље у јавности још увек без реалног утемељења.

Културно - уметнички део програма је пропраћен изузетном изложбом фотографија на тему „Бомбардовање Новог Сада“ вишеструко награђиваног аутора Милоша Ћурића, која нам је визуелно освежила сећање на ратно пролеће последње године двадесетог века. Петар Мишовић, гуслар је отпевао и одсвирао стихове из „Горског вијенца“ и тим избором објединио поруке које су могле да се чују на овој академији. Секретарка Форума жена Нови Сад Сузана Савић је одрецитовала песму Бранка Ћопића „Гроб у житу“.

Водитељ програма, потпредседница новосадског Форума жена мр Душанка Ђокић је закључила да нећемо и не смемо да заборавимо, јер кад заборавимо све нам се опет догађа. Сећање је и наш дуг према страдалима у рату и обавеза према онима младим људима који тек стасавају уз нас проналазећи своје узоре и тражећи путоказе за даљи живот