Градски одбор СПС Нови Сад
ЛЕВИЦА  ЈЕ  ЖЕНСКОГ  РОДА

ЛЕВИЦА ЈЕ ЖЕНСКОГ РОДА

06/03/2019

Трибина под називом „Левица је женског рода“ у организацији новосадског Форума жена СПС и Социјалистичке омладине Новог Сада одржана је 6. марта 2019. године у 18.00 у Мастер центру. Гост предавач је био професор др Предраг Марковић потпредседникСоцијалистичке партије Србије.

Трибину је отворио председник ГО СПС Нови Сад мр Слободан Цветковић и као домаћин поздравио присутне и указао на велики значај и допринос политичког ангажовања жена. Истакао је да само заједничким деловањем могу да се постигну резултати у свим областима активизма.

Председница новосадског Форума жена др Мирка Лукић Шаркановић је подсетила присутне на рад и резултате ФОЖ Нови Сад који имају за циљда жена добије место у друштву које својим деловањем заслужује. Такође је истакла важност сарадње са форумима жена из целе Србије и размену идеја као значајног фактора за унапређивање рада у Партији. Пренела је искуства из посете ФОЖ СПС Крагујевац и обећала да ће таква сарадња у наредном периоду бити приоритет.

Предавач професор др Предраг Марковић је приказао жену као носиоца прогреса и промена у друштву, женукоја готово увек иде испред свог времена. Посебно је истакао место жене у револуцијама током историје и њену борбу за социјалну правду и заместо у друштву које јој припада. Посебан акценат је био жене у левици, јер је левица једино природно место у којој она може својим залагањем да се избори за права. Осврнуо се на целокупан живот жене у току прошлог века у нашој земљи показавши њен значај за развој друштваи њену сталну борбу у превазилажењу традиционалног модела живота и хватање корака са прогресом и променама у друштвукојепристижу.

Након предавања настављен је разговор са присутним на тему актуелног положаја жене у друштву и у левици.

За крај је наступила певачка група новосадског Форума жена „Искре“ под вођством др Кристине Плањанин Симић и задивила присутне својим извођењем.