Градски одбор СПС Нови Сад
ПОЧЕЛИ САЈАМ КЊИГА И ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ

ПОЧЕЛИ САЈАМ КЊИГА И ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ

05/03/2019

По многима, једне од најлепших приредби на Новосадском сајму,Сајам књига и Изложба уметности „Art Expo“, почеле су данас 5.3.2019.год. , а за два дана „придружиће“ им се и Сајам образовања „Путокази“.

Да се у најстаријој сајамској кући у земљи већ четврт века организује Сајам књига подсетио је генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС Нови Сад, Слободан Цветковић, који је истакао да ће на тој приредби, али и Изложби уметности и Сајму образовања учествовати више од 150 излагача из 13 земаља.

- Публика ће имати прилику да се сретне са бројним домаћим и страним писцима. У оквиру манифестације „Дани Лазе Костића“, који броји више од 140 програма обележићемо јубилеје као што су век од издавања „Лирике Итаке“ Милоша Црњанског, 30 година од смрти Данила Киша, 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића, нагласио је председник ГрО СПС Нови Сад Слободан Цветковић.

Част да манифестацију свечано прогласи отвореном припала је градоначелнику Новог Сада, Милошу Вучевићу, који је рекао да овакви сајмови јесу прави путокази друштву у којем ћемо се такмичити знањем и способношћу да мењамо себе градећи бољу будућност.

- Верујем да је књига и даље најбољи пријатељ душе, често сигурно уточиште, а увек моћ која чини да сваки човек буде бољи. И зато од ње не треба одустати, па чак ни када се све чешће користи у електронском издању, поручио је градоначелник Вучевић.

Међу бројним гостима овогодишњег Сајма књига је и Дијего де Силва, италијански писац, новинар и сценариста. Како је рекао на отварању, Сајам књига је већи него што је он то претпостављао.

- Користим прилику да се и мало више упознам са вашом књижевношћу. Важно је и обележавање 140. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Италије, нагласио је Силва, добитник Европског оскара за сценарио и аутор чија дела су превођена у бројним земљама. У Србију и на Новосадски сајам стигао је захваљујући и Италијанском институту за културу и Издавачком предузећу Цлио.

Сајам књига и Изложба уметности „Art Expo“ трају до 11, а Сајам образовања од 7. до 9. марта.