Градски одбор СПС Нови Сад
ПОЧЕЛИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ

ПОЧЕЛИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ

27/02/2019

Међународне дане енергетике и инвестиција данас је на Новосадском сајму свечано отворио министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије и потпредседник Социјалистичке Партије Србије, Александар Антић.

Како је министар Антић истакао, Србија, према референтним подацима из 2016. године, има већи проценат учешћа обновљивих извора енергије од просека Европске уније. Он је појаснио да су амбиције велике, али да се мора водити рачуна да то буде одржив систем, односно да цена енергије буде адекватна платежној моћи грађана. Он је такође истакао да је план да у будућем периоду Електропривреда Србије боље искористи хидроенергетске потенцијале Дрине, Ибра и Мораве.

Највећи форум за иностране и домаће пројекте организује Новосадски сајам, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RES фондације. Нови Сад је Град партнер, док је Зрењанин, Град пријатељ манифестације.

Присутнима на отварању обратили су се и Председник Градског одбора СПС Нови Сад, генерлани директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Краљевине Данске у Републици Србији Anders Kristijan Hougord и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић.

Према речима покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненада Грбића, Србија дели са Норвешком десето место у Европи по улагању у изградњу ветропаркова, а 90 одсто тих инвестиција је на територији Војводине.

Енергетика је предуслов за довођење нових инвестиција и мене као грађанина радује да у тој области имамо највећи ниво инвестиција – нагласио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. То је предуслов даљег развоја и реиндустрализације државе Србије без којег нема економског оснаживања. Енергетика подупире и развој пољопривреде, а осим што је пољопривредни центар, Нови Сад је и седиште највећих енергетских компанија као што су НИС, Србија гас и добар део постројења Електропривреде Србије. Градоначелник Вучевић је истакао Новосадску топлану, као добар пример како градска топлана може добро да функционише. То је објаснио оствареним приходом од готово пола милијарде динара, притом Новосадска топлана не добија субвенције од Града, а четири пута је појефтинила грејање у претходних годину и по дана.

Председник Градског одбора СПС Нови Сад и генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, нагласио је да значај Дана енергетике потврђује подршка ресерног Министарства, Покрајинског секретаријата и Града Новог Сада. Према речима председника Цветковића, ове године је више излагача у односу на претходну, а учесници долазе из седам земаља. Квалитету конгресног сегмента манифестације допринела је и сарадња са RESфонадацијом, која је од ове године партнер Новосадског сајма на Данима енергетике.