Градски одбор СПС Нови Сад
Стеван Лугоња, директор Паркинг сервисa: Добро, стабилно и домаћински и у наредној години

Стеван Лугоња, директор Паркинг сервисa: Добро, стабилно и домаћински и у наредној години

05/01/2019

На крају смо још једне пословне године, још који дан и испратићемо 2018. годину. Како оцењујете годину за нама?

Могу рећи да смо у овој години наставили оно што смо започели у 2017-ој, а то је изградња паркинг места и наставак улагања у одржавање паркиралишта из сопствених средстава. Прошлу годину је, уз остале радове, обележила изградња паркинг простора код Матице српске, а 2018. годину обележили су радови на Булевару ослобођења (реконструисана паркинг места од Булевара Јаше Томића до Булевара краља Петра I, са обе стране), у Стражиловској и у Тургењевој улици и у Улици Владике Ћирића. Верујем да наши суграђани виде разлику и да су паркинзи добро урађени, што подиже квалитет и безбедност паркирања. У Стражиловској улици паркинг простор је потпуно урађен - уградњом новог бехатона и уз обарање ивичњака сада имамо један изузетно леп паркинг, за пример. У Тургењевој улици имали смо сличан проблем као и на Булевару. Корење дрвећа је оштетило паркинг места, тако да се на многим паркинзима и није могло паркирати, поготово не на безбедан начин. С обзиром да је ова улица ушла у блоковски систем паркирања, овим радовима смо омогућили нашим суграђанима да могу аутомобиле паркирати у свом кварту. Улица Владике Ћирића је на Новом насељу и није у систему наплате, али на захтев грађана изменили смо подлогу на паркинзима и извршили упуштање ивичњака дуж коловоза, тако да је то сада један лепо уређен паркинг простор. И ове године смо, како смо и обећали, изградили још једну, 14. по реду, бициклистичку станицу, која се налази на Булевару патријарха Павла, између улица Фејеш Кларе и Јожефа Атиле. Изградњом нове станице и овај део града, који иначе има веома добре бициклистичке стазе, повезан је са осталим станицама у граду. Надам се да ћемо и у наредној сезони наставити ову сада већ традицију, да сваке године изградимо нову станицу.

То је оно што се тиче главних радова које смо радили у граду. А што се тиче самог пословања, могу рећи да није било лако и једноставно, али да смо стабилно градско Предузеће. Радницима је исплаћена, веома значајна, солидарна помоћ за ову годину. Морамо једно знати, ако смо вредни и одговорни и ако доприносимо бољем раду Предузећа, то ће нам се добрим и вратити.

Ову годину је обележио и наставак увођења блоковског паркирања, па је један део града ушао у тај режим. Као да су грађани схватили да је и ово један од начина да олакшају проблеме са недостатком паркинг простора?

Децембра 2016. године „Паркинг сервис“ је почео примену тзв. „блоковског паркирања“. На овај начин грађанима се даје могућност да слободно паркинг место потраже у много ширем реону него што је то до сада био случај, као и могућност лакшег проналажења паркинг места. У ранијем случају, уколико станар не нађе место за паркирање у одређеним улицама, паркирао је у улицама у којима му не важи станарска карта, што значи да је морао плаћати за сваки сат. „Блоковско паркирање“ омогућава да уколико паркира у било којој улици која се налази у његовом кварту становања, нема никаквог додатног плаћања. У истом режиму корисника станарских годишњих карата, у режиму примене „блоковског паркирања”, налазе се и предузетници који пословни простор поседују у зони наплате. За две године од када се примењује „блоковско паркирање“ грађани су имали само неке ситне примедбе (што потврђује да се свима не може угодити) и углавном су задовољни, јер се показало да овај нови систем пружа бољу и праведнију услугу свим грађанима. Напоменуо бих да је цена годишње станарске карте у Новом Саду најнижа у Србији и износи 130,00 динара на месечном нивоу.

Нови Сад је град који је веома погодан за вожњу бицикала, недавно сте отворили нову „NS bike” станицу, колико је популарно изнајмљивање бицикала у граду?

Из године у годину, сваке бициклистичке сезоне смо богатији за још једну „NS bike” станицу, па смо тако недавно у оптицај пустили и 14. по реду бициклистичку станицу. То, признаћете, није мали број и „NS bike” постаје један озбиљан систем алтернативног превоза у граду. Нова станица налази се на Булевару патријарха Павла, тако да смо на тај начин повезали и овај део града. И овом приликом, при одабиру локације за станицу ослушкивали смо захтеве и реалне потребе грађана. Могу рећи да су бицикли као превозно средство веома популарни у нашем граду. У овој сезони имали смо преко 20.000 изнајмљивања. Новосађани возе и своје бицикле - и на њих смо мислили и на двадесетак локација у граду поставили 150 држача. Сада их укупно има преко 700, пре свега тамо где су наши суграђани сугерисали јер смо локације и бирали у сарадњи са њима. Недавно смо држаче за бицикле поставили и у Бегечу. С обзиром да је ова сезона завршена, у наредној ћемо сигурно „NS bike” систем обогатити са још нових бицикала и на тај начин подићи квалитет оваквог превоза у граду.

Шта нам можете рећи о плановима за 2019. годину?

У плану је изградња новог паркинга у Радничкој улици. Простор који је сада у режиму привременог паркиралишта изузетно је занимљива локација за наше суграђане, па ћемо урадити све да то буде уређен и модеран паркинг. Чекамо да колеге из ЈКП „Водовод и канализација” ураде свој део посла, па ћемо започети уређење паркинг простора у дворишту Скупштине Града, у Улици др Лазе Станојевића. Планирамо уређење паркинга код Геронтолошког центра и стадиона ФК „Кабел“ на Лиману. Веома нам је интересантан простор код зграде Историјског Архива Града Новог Сада, за ову локацију смо у фази прикупљања „папирологије“. Oве године смо изградили нову бициклистичку станицу, 14. по реду у „NS bike” систему, планирамо још једну. Надам се да ћемо у наредној сезони повећати број бицикала у систему. Планирамо још штошта, али реализација планова зависи од финансијских могућности. Трудићемо се да финансијска слика буде што боља, јер „Паркинг сервис“ је после дуже времена дошао у ситуацију да може да улаже и да гради нове паркинг просторе.

На крају бих се захвалио свима који су допринели да наше Предузеће буде боље и успешнијe и наравно вашем колективу и свим вашим читаоцима много среће у новој 2019. години.