Градски одбор СПС Нови Сад
ПРЕДАВАЊЕ  „ПРЕВЕНЦИЈА  ФАКТОРА  РИЗИКА  ЗА  НАСТАНАК  НАСИЉА

ПРЕДАВАЊЕ „ПРЕВЕНЦИЈА ФАКТОРА РИЗИКА ЗА НАСТАНАК НАСИЉА

17/10/2018

У уторак, 16.октобра 2018.године у 18.00 часова, у Великој сали Градског одбора СПС Нови Сад, одржано је предавање „Превенција фактора ризика за настанак насиља“ у сарадњи са Центром за превенцију и Домом здравља „Нови Сад“. Предавање је држала спец.мс Мирела Буцуљевић, а технике самоодбране је демонстрирала мр Слађана Челић, професор физичке културе.

На почетку је присутне поздравила др Мирка Лукић Шаркановић, председница ФОЖ Нови Сад и пожелела успешан рад наглашавајући значај теме и важност препознавања сваког облика насиља и изналажење начина да се оно пријави и насилник казни. Указала је на пораст насиља у породици у нашим срединама као и на то да су жртве углавном жене, деца и стара лица.

Предавач Мирела Буцуљевић је присутне упознала са врстама и облицима насиља , као и са тим шта је све насиље. Истакла је да је најзаступљенијефизичко насиље,и оно је најпрепознатљивије, на другом месту је, али не много мање заступљено је психичко насиље, а потом сексуално и економско насиље. Жртве су најслабије карике друштва, оне које не могу да се одбране од насилника. Разматрани су и разлози непријављивања насиља као и последице насиља. Зато су наведене институције које су задужене да реагују када жртва пријави насиље.

Након краће дискусије, мр Слађана Челић нам је демонстрирала технике самоодбране у случајевима насиља, истичући даније неопходна физичка снага колико техника и брзо реаговање у тешким ситуацијам када насилник напада.

Предавање је само један од начина како едукацијом могу да се оснаже жене, као најчешће жртве насиља, и на који начин да реагују и коме да се обрате за помоћ у тешким ситуацијама.