Градски одбор СПС Нови Сад
ПРЕВЕНЦИЈА  ХИВ  ИНФЕКЦИЈЕ

ПРЕВЕНЦИЈА ХИВ ИНФЕКЦИЈЕ

05/12/2017

Поводом Међународног дана борбе против сиде ФОЖ је у сарадњи са МО СПС Каћ организовао предавање 1. децембра 2017. године у 19,00 часовау Месној заједници Каћ под називом „Превенција ХИВ инфекције“.

Предавање су одржале председница ФОЖ Нови Сад доц. др сци. мед. Мирка Лукић Шаркановић и медицинска сестра Светлана Качавенда. Присутни су упознати са разликом између ХИВ-а и СИДЕ, са начином преношења болести и са симптомима болести. Акценат је стављен на значај превенције и раног откривања симптома болести.

Након изузетно занимљивог предавања присутни су постављали питања везана за могућности заразе у свакодневном животу и у специфичним ситуацијама као што је на пример трансфузија крви, након чега се отворила дискусија.

Др Мирка Лукић Шаркановић је објаснила важност познавања путева преношења болести како би се избегла дискриминација и стигматизација оболелих или заражених од СИДЕ.

Предавачи су указали на чињеницу да постоји добровољно саветовање и тестирање на ХИВ и подсетили да је превенција и избегавање ризичног понашања најсигурнији начин да се избегне зараза и болест.