Градски одбор СПС Нови Сад
ПОЧЕО САЈАМ НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ

ПОЧЕО САЈАМ НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ

04/12/2017

Први Сајам „Наука за привреду“ свечано је отворио потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Према његовим речима интензиван економски развој као основ свеукупног друштвеног развоја је основно опредељење Покрајинске владе. Како је навео, то опредељење већ даје озбиљне резултате, Србија је на добром путу економског развоја, а том развоју Војводина даје значајан допринос.

Генерални директор “Новосадског сајма” и председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић је Сајам „Наука за привреду“ најавио као прави начин да се поспеши пропулзивност информација између научних институција и фирми и компанија.

“Факултетима и институтима омогућујемо да пронађу изворе финансирања у привреди и да се позиционирају као активни учесници у привредном развоју земље”, истакао је Цветковић и додао да је потенцијал Универзитета у Новом Саду први пут обједињено презентован и на Сајму представља синтезу знања факултета и института, а привреди пружа увид у свеобухватну понуду и могућност сарадње. “Фирмама и компанијама биће омогућено да развојну перспективу траже у науци, јер је Универзитет моћан генератор развоја привреде, иновација и нових технологија”, рекао је Цветковић.

На Сајму наступа 14 факултета и три института Новосадског универзитета, као и универзитети Црне Горе и Републике Српске и Универзитет Едуконс, а изузетно интересовање показале су бројне фирме и компаније различитих делатности.

Члан Градског већа задужен за привреду Милорад Радојевић нагласио је да је чвршћа повезаност науке и привреде један од главних предуслова за развој иновација и њихову примену у привреди и индустрији, а самим тим и за економски раст и отварање нових радних места.

“Без примене науке није могуће одговорити захтевима савременог тржишта које се мења из дана у дан. Технологије које се намећу захтевају перманентну едукацију и перманентну примену знања у свим процесима. Град Нови Сад много улаже у образовање и чини све да комуникација између науке и привреде буде што боља, а овај сајам је прави корак на том путу”, рекао је Радојевић на Свечаном отварању.

Дводневни Сајам прате и стручни скупови и Б2Б сусрети. Директни састанци представника научних институција са привредницима биће организовани сутра, 5. децембра од 11.30 до 13 часова. До сада се пријавило 60 учесника из наше земље, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Сајам „Наука за привреду” се одржава данас и сутра у Конгресном центру “Новосадског сајма”. Радно време је од 10 до 17 часова, а улаз је бесплатан.