Градски одбор СПС Нови Сад
Отворен 50. ЛОРИСТ

Отворен 50. ЛОРИСТ

03/10/2017

Министар заштите животне средине Горан Триван свечано је на “Новосадском сајму” отворио јубиларни 50. међународни сајам лова, риболова и спорта, 24. сајам хортикултуре и 25. сајам ”Еко свет”. Честитајући организаторима јубилеј и вредне резултате ”Лориста”, Триван је захвалио Покрајини Војводини, Граду Новом Саду и “Новосадском сајму” на подршци.

“ Лов, риболов, туризам, коњарство, хортикултура, ловачки трофеји и све што је овде изложено може бити трофеј у круни нашег богатства, само ако схватимо да их све повезује животна средина, а свесна значаја животне средине, Србија је формирала посебно министарство”, објаснио је Триван.

Значај приредби попут ”Лориста” даје и чињеница да је наша земља једно од 40 подручја са најбогатијим биодиверзитетом. Према Тривановим речима, то је и статистички потврђено, и неопходно је да учинимо све да тако и остане.

Министар заштите животне средине је похвалио и подршку коју Војводинашуме и Србијашуме дају приредбама попут „Лориста” обећавши да ће и држава подржати њихове напоре у пошумљавању, као предуслову ублажавања последица климатских промена.

Без пошумљавања нема бољих услова живота ни квалитетније пијаће воде и Министарство животне средине учиниће све да помогне и Новом Саду и Војводини да им животна средина буде боља и пијаћа вода квалитетнија.

“У пола века постојања „Лориста” успех је заједнички именилац”, нагласио је у поздравној речи генерални директор “Новосадског сајма” и председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић.

„Лорист” је био врхунски промотер Новог Сада и Србије у целом свету и готово да није било државе која на њему није представила ловне, риболовне и спортске потенцијале. Истовремено је и “Новосадски сајам” био место на коме је Србија представила своје највредније ресурсе, компаније, тимове и појединце. “Захваљујући „Лористу”, Нови Сад и “Новосадски сајам” постали су центар окупљања ловачке, риболовне и спортске елите из целог света, место сусретања и размене искустава реномираних светских произвођача опреме и посетилаца, тачка повезивања која свим учесницима обезбеђује синергијски развој. Деценијама стицану лидерску позицију „Лорист” и “Новосадски сајам” надограђивали су сталним иновацијама, пратећи савремене трендове развоја. Због тога је и данас “Новосадски сајам” незаобилазан фактор у промоцији пословних потенцијала излагача и ненадмашан генератор размена информација које обезбеђују реализацију вишемилионских послова”, закључио је Цветковић.

“Импресиван број од 450 излагача из 11 земаља на овогодишњем „Лористу” потврда је доброг рада”, оценио је Цветковић додавши да се ради о 152 излагача више него на истим приредбама лане. Цветковић је похвалио запослене за професионални приступ и додао да ће будући пословни резултати “Новосадског сајма” позитивно утицати на развој Новог Сада и Србије и ојачати економски положај наше земље у региону и Европи.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић подсетио је да ће заинтересовани покрајински секретаријати ове године заједно наступити на сајмовима „Лорист” и додао да је главна амбиција приближавање богатих ловних и риболовних ресурса Војводине што широј јавности.

“ Кроз мере аграрне политике и конкурсе унапређујемо ловство и риболов. Претходних година је све што се слије у буџет од ловства враћено тој делатности. У око 1.500 пројеката за унапређење ловства уложено је 180 милиона динара”, прецизирао је Радојевић. Он је изнео и податак да су у претходном периоду установљена 152 ловишта, од чега је 18 посебне намене.

У подстицање рибарства је, према Радојевићевим речима, из покрајинског буџета уложено 460 милиона динара, чиме је реконструисано преко 2.400 хектара риболовног подручја и изграђено 600 хектара нових рибњака.

У име града домаћина, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, нагласио је да је у пола века недаћа, попут затворених граница и светске кризе, „Лорист” не само опстао већ и растао. Увођени су нови садржаји и постао је престижно место окупљања пословног света и заљубљеника у лов, риболов, спорт.

“Основа свега је што Србија има стабилан амбијент пословања, што је као држава финансијски консолидована и према последњим подацима напредовала је за 12 места на листи конкурентности Светског економског форума”, објаснио је Вучевић. “Такву политику Владе Србије пратимо укорак и у својој развојној стратегији управо потенцирамо развој привреде. Здраво и природно, најцењенији производи на глобалном нивоу, оно је што Нови Сад и Србију препоручује. Дунав као река спајања није само бисер природе већ омогућава убрзани развој у склопу Дунавске стратегије ЕУ, а ми имамо потребне капацитете да искористимо све те шансе и на томе радимо”.

Вучевић је подсетио да је Нови Сад између два „Лориста” освојио дуплу европску титулу - омладинске и културне престонице Европе, те ће још брже развијати туристичке потенцијале, увећавајући и пратећи све еколошке стандарде.

“За нас ће највећи трофеј бити то да за собом оставимо генерације младих који схватају значај бриге о очувању здравије планете, који су здрави и ментално и физички, а управо на овим сајмовима они уче о томе како да живе у сагласју са прирдом и како је спорт закон”, закључио је Вучевић.