Градски одбор СПС Нови Сад
ПУТЕВИМА РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА ДО САЈМА ТУРИЗМА

ПУТЕВИМА РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА ДО САЈМА ТУРИЗМА

04/09/2017

“Новосадски сајам” ове године обележава пола века Сајма туризма и Сајмова ЛОРИСТ које ће доживети „другу младост“ захваљујући новим концептима.

У другу половину столећа, Међународни сајам туризма ће од 5. до 7. октобра ући обогаћен ексклузивном изложбом „Путевима римских императора“ Археолошког института у Београду.

“Јубиларни сајам туризма биће одржан од 5. до 7. октобра. Прати га Сајам спорта, док ће Сајам коњарства трајати дан дуже – до 8. октобра. Педесети сајам ЛОРИСТ се одржава од 3. до 8. октобра. У истом термину приређују се сајмови хортикултуре и екологије. Први пут у Србији, на јубиларном 50. међународном сајму туризма биће представљене статуе 18 римских императора који су пореклом са наших простора, а у склопу изложбе “Путевима римских императора по Србији”, која ће бити организована на „Новосадском сајму“ у Хали „Мастер”. То је јединствена поставка коју ће посетиоци имати прилику да виде први пут у Србији, на чему морамо да захвалимо Археолошком институту у Београду и доктору Миомиру Кораћу који је препознао ту нашу иницијативу. Реч је о ексклузивитету и изложби која је била представљена на инаугурацији председника Републике Србије, а Новосађани и сви посетиоци Сајма имаће прилике да је виде на Сајму туризма”, рекао је генерални директор “Новосадског сајма” и председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић, на конференцији за новинаре посвећеној управо тој јединственој поставци.

“Нови Сад представља на Сајму један сегмент наше културне баштине, изложбу коју смо приказали свету. Направили смо и направићемо читав низ ствари које ће некоме разгалити душу и срце. Долазимо овде овенчани светском славом. Били смо у Вашингтону, Њујорку, Чикагу, Лондону, на Малти, у Латинској Америци... Овде ћемо донети 18 глава римских императора, а седам само из Сирмијума. Донећемо и дивну макетувојног логора и града Виминацијума која је готово три године грађена, потом читав низ садржаја везаних за гастрономију. У Африци је један кувар или сакупљач рецепата, а не знамо довољно о њему, тридесет година иза Христа, оставио дело „Кулина романа“, па ћемо за посетиоце спремати гастрономске специјалитете из тог времена. Направићемо и хепенинг на којем ће бити могуће видети како се међу собом боре римски легионари и Хуни, као и радионице за децу и одрасле”, нагласио је др Миомир Кораћ, директор Археолошког института, Београд.

“Виртуелна археологија биће представљена посетиоцима 50. сајма туризма, а биће изложени и сувенири Археолошког парка Виминацијум, иначе реплике римских предмета. За боље упознавање са историјатом археолошких истраживања и самог локалитета Виминацијум биће презентовано неколико филмова”, додао је Кораћ.

“Када говоримо о овој изложби којом смо свакако почаствовани, треба рећи да она представља Србију у свету, али је она значајна и за нас саме да бисмо лакше препознали културне слојеве на нашем простору, да бисмо разумели дубину цивилизације и оно што јесте античка цивилизација, оно што јесте римска култура, јер се на темељу римске културе темељи и европска цивилизација и култура. У сваком случају, ова изложба треба да буде подстицајна за популаризацију културе и неговање дубине сећања и културе памћења на овом простору и веома значајна да подстакне препознавање нас самих и онога што је културна баштина и подручја Покрајине Војводине”, напоменуо је др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу задужен за културно наслеђе.

“Прошле године је Туристичка организација Србије радила истраживање понашања страних туриста које показује да они у Србију првенствано долазе због културно-историјског наслеђа. То показује колико је ова изложба битна и колико је важно све то везати за Нови Сад који јесте Престоница културе и наша намера јесте да напорно радимо четири године да бисмо 2021.