Градски одбор СПС Нови Сад
Јован Дејановић поклонио „Новосадском сајму” фотографију друга Тита на Сајму

Јован Дејановић поклонио „Новосадском сајму” фотографију друга Тита на Сајму

11/07/2017

Један од најомиљенијих градоначелника Новог Сада двадесетог века и сведок златних година Пољопривредног, Сајмова ЛОРИСТ и Сајма туризма у Новом Саду Јован Дејановић, посетио је данас “Новосадски сајам”. Том приликом, генералном директору и председнику Градског одбора СПС у Новом Саду Слободану Цветковићу поклонио је фотографију на којој дочекује Јосипа Броза Тита на Пољопривредном сајму седамдесетих година прошлог века.

Фотографија је из богате приватне архиве Јована Дејановића који је први човек Града био од 1974. до 1982. године, а Јосипа Броза је дочекивао на сваком Сајму који је посетио.

“Занимљиво је да је Тито увек уз себе имао један мали блок који му је стајао у џепуи у који је увек записивао нешто крајње занимљиво за њега. Са доста пажње посећивао је Сајам и интересовао се за прилике, пре свега за аграр, а онда и за остале делове. На Пољопривредном сајму Тито је тражио да добије податке о проценама приноса пшенице, зоби, кукуруза и за остале кључне културе. Трудио се да посети све сајмове и придавао је много значаја сајамским активностима. Пошто је био страствени ловац посећивао је и Сајмове лова и риболова”, рекао је Дејановић.

“Имао сам у то време блиску везу са Сајмом. Када помислим на Сајам у сећању ми је да је то једна смотра достигнућа и пројекти који се овде саопштавају за будућност. Сајам је увек представљао једну значајну институцију и по достигнућима, а у некој перспективи наговештавао догађаје у будућности”, додао је Дејановић.

У време када “Новосадски сајам” припрема јубиларне 50. сајмове ЛОРИСТ и 50. међународни сајам туризма примајући поклон председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић је рекао:

“Велико ми је задовољство што сам генерални директор “Новосадског сајма” у тренутку Ваше посете и јако ми је драго да сте се, управо сада, одлучили на овакав леп гест, пре свега према овој нашој кући која ће следеће године организовати 85. међународни пољопривредни сајам и обележити 95 година постојања и рада. Тај гест нас враћа у време када сте Ви били активни и утицали на многе процесе који су се дешавали у Новом Саду. Вас сви памте као градоначелника у периоду у којем су се десиле најкапиталнијеинвестиције и најважнији пројекти у 20. веку, а који и дананас красе Нови Сад и у великој мери олакшавају живот грађанима”, рекао је Цветковић. У знак сећања на посету, Јован Дејановић му је поклонио књигу коју је написао „Моје новосадске и друге године“ која представља сведочанство о његовом посвећеном раду.

Виталан и у 91. години живота, на Сајам је стигао у пратњи супруге Бориславе. У пријатном разговору са Слободаном Цветковићем разменио је искуства и сећања о привреди и приликама које су симбол двеју генерација, о изградњи Српског народног позоришта, Спортског и пословног центра Војводина који и данас носи име СПЕНС по Светском првенству у стоном тенису из 1981. године због кога су Кинези одустали од домаћинства, као и о изградњи Моста слободе.

Својевремено је рекао да је управо енергија младих људи учинила да Нови Сад почне да стасава и добија обрисе великог града и то савременог. Данас када је Нови Сад омладинска престоница Европе за 2019. и Европска престоница културе за 2021. годину, његове речи су још упечатљивије.

Причао је и о два светска конгреса градоначелника којима је присуствовао, познатим личностима које је срео, а за сам крај разговора напоменуо: “Драго ми је да смо разменили мишљења. Видим да се у много чему слажемо и видим да имате будућност, а да додам - на Сајам сам долазио по реду, али и мимо реда”.

Јован Дејановић је добитник Златне плакете СНП и Златне медаље Јован Ђорђевић, како сам каже једини је у Граду носилац француске Легије части - за допринос унапређењу југословенско-француских односа, а добитник је и Октобарске награде Новог Сада.