Градски одбор СПС Нови Сад
ПРЕДАВАЊЕ „ПРЕВЕНЦИЈА  РАКА  ДОЈКЕ“

ПРЕДАВАЊЕ „ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ДОЈКЕ“

05/07/2017

У складу са Националним програмом „Србија против рака“, у четвртак, 29. јуна 2017. године, у 19,00 часова у Градском одбору СПС у Новом Саду одржано је предавање на тему „Превенција рака дојке“ у организацији новосадског Форума жена.

На почетку предавања, све присутне је поздравила председница ФОЖ СПС Нови Сад др Мирка Лукић Шаркановић која је указала на значај ове теме за здравље жене, јер је здрава жена, јака жена спремна да буде стуб породице важан и одлучујући фактор у креирању друштвених прилика.

Предавање је одржала Весна Имброњев, медицинска сестра „Дома здравља“ Нови Сад. Упознала је присутне о свему ономе што треба да знају о раку дојке: шта је рак дојке, ко је у опасности да оболи од рака дојке, који су узроци настанка и који су фактори ризика, шта можемо да учинимо како бисмо болест на време открили, који прегледи се препоручују, како изгледа самопреглед дојке, на шта треба да обратимо пажњу код самопрегледа, шта је мамографија, када треба да почнемо са редовним мамографским прегледима, које су жене са повећаним ризиком за рак од дојке, шта је скрининг програм...

Гошћа на предавању је била Борјанка Томић која нам је испричала како је изгледала њена борба са опаком болешћу и како је благовременим прегледом, вољом за излечењем и дисциплином успела да изађе као победник.

Присутне жене су имале прилику дана моделу науче како се врши самопреглед дојке и да питају све оно што их занима у вези са овим проблемом. Закључак је био да је редован преглед најбоља заштита од ове опаке болести!