Градски одбор СПС Нови Сад
Шта вас све очекује на 83. Међународном пољопривредном сајму

Шта вас све очекује на 83. Међународном пољопривредном сајму

13/05/2016
На Новосадском сајму од суботе 14. до петка 20. маја биће одржан 83. Међународни пољопривредни сајам и на њему ће се представити преко 1500 излагача из 60 земаља света.

Пољопривредна механизација ће се продавати по најповољнијим кредитима до сада, а рад машина ће бити свакодневно демонстриран на Агрополигону. Најсрећнији посетилац са купљеном улазницом освојиће трактор „belarus 422“ (поклон Агропанонке), речено је на конференцији за новинаре.

Поред тог трактора, генерални спонзор Пољопривредног сајма, компанија Генерали осигурање Србија, поклања један трактор "deutz fahr agrolux" кориснику осигурања те компаније чије име буде извучено последњег дана Сајма.

Генерални директор Новосадског сајма и председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић изјавио је да је овогодишња манифестација за 10 одсто јача по обиму и финансијски од прошлогодишње што говори о великом интересовању излагача. Такође је изјавио да је позив да отвори сајам упућен премијеру Србије, али да потврда о томе из Владе још није стигла.

- Ове године ће се преко 30 кинеских компанија представити са својим најбољим брендовима. Посетиоцима ће бити презентовани врхунски производи из те земље у оквиру изложбе „Premium brends from China“ који ће се налазити у Хали 4 и трајаће од понедељка 16. до четвртка 19. маја. На сајму ће бити изложено и 1500 машина за механизацију а на Националној изложби стоке преко 1300 домаћих грла. Посебна атракција биће бик тежак 2 тоне који стиже из околине Ћуприје. У суботу ће бити организовано такмичење коња у прескакању препона а у недељу ће бити вожња запрега. Дан сточара ће бити 19. маја – рекао је председник Градског одбора СПС у Новом Саду Слободан Цветковић.
Преме речима Данила Голубовића, државног секретара у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, овогодишњи пољопривредни сајам оправдаће очекивање стручњака.

Ђовани Мафода, директор ИЦЕ (Италијанска агенција за спољну трговину у Београду) казао је окупљеним новинарима да је Италија земља партнер 83. међународног пољопривредног сајма.
- У Хали 1 представиће се 16 компанија из Италије из различитих сектора пољопривредне индустрије, од производње преко прераде, али и гране везане за отпад или остатке од пољопривреде. Предвиђени су и стручни програми као што су излагања италијанских стручњака из области органске производње и сертификације пољопривредних машина – рекао је Мафода.

Леонид Бабић, директор Регионалног центра Војводина компаније „Генерали осигурање Србија“, иначе генералног спонзора пољопривредног сајама, изјавио је да се обухвата осигурање усева у Србији 10 до 15 одсто што је значајно повећање. Ова компанија ће на сајму нудити премијум осигурање животиња и осигурање од суше, као и осигурање од губитка прихода.

Драгољуб Швоња, генерални директор Агропанонке и представник Удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, рекао је да ће на Сајму бити представљени најбољи светски брендови.
- Ове године ћемо имати и најбоље услове кредитирања појопривредне механизације. Кредитне ставке 1 до 3 одсто за 3 године кредитирања, девизна клаузула 1.25 одсто, а за 4 године 2,20 одсто, а за 5 година 2.6 одсто – изјавио је Швоња.
Цена улазница за 83. међународни пољопривредни сајам биће 500 динара за појединачну улазницу, за колективне (група од минимум 15 људи) 350, док колективне посете ученика и студената, пензионери и деца од 7 до 12 година плаћају 200 динара. У недељу 15 маја биће организован породични дан, када ће цела породица, са децом до 16 година, моћи ући на сајам са куповином једне улазнице за 500 динара.