Градски одбор СПС Нови Сад
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

13/05/2016
Поводом прославе 9. маја - Дана победе над фашизмом, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије и Војводине организовао је у Дому војске Свечану академију. Учесници су истакли да је важно да се овај датум обележава због младих поколења, како би знали своју историју и како би могли да схвате шта се за време Другог светског рата догађало у Европи.
Дан победе над фашизмом је датум који је дубоко урезан у памћење нашег народа, речено је на Свечаној академији организованој поводом обележавања 71. годишњице од завршетка Другог светског рата.
Осим тога, истакнуто је и да овај дан много говори о патриотизму и љубави нашег народа према отаџбини.
“Данашњи дан и данашњи датум, један од најзначајнијих у нашој новијој историји, обележавамо и славимо, јер ништа није лепше и прече од слободе. Слобода доноси живот, доноси радост, доноси здравље и напредак земље”, рекао је Светомир Атанацковић, председник СУБНОР-а АП Војводине.
Атанацковић истиче да су овакве манифестације веома значајне јер се њиховим одржавањем покушава стати на пут, како је рекао, квази – историчарима, који настоје да измене историју и умање значај и залагања нашег народа у борбама за време Другог светског рата.
“Јер народу и омладини, поготово деци, потребна је истина, Други светски рат је постојао и у њему је погинуло око 60 милиона људи, наша деца морају да сазнају историју, јер ко не зна своју историју не може да иде напред”, навео је Атанацковић.
Он је истакао и да доношење Закона о рехабилитацији представља велику увреду и ‘метак у чело’ свима онима који су учествовали у народонослободилачким ратовима.
Свечаној академији присуствовали су секретар Извршног одбора Покрајинског одбора СПС у Војводини Иван Ђоковић, потпредседник Градског одбора СПС у Новом Саду др Веселин Бојат, председник Социјалистичке омладине Војводине Борис Новаковић и секретар Социјалистичке омладине Војводине Александра Ђанковић.
9. маја 1945. године Немачка је у Берлину потписала безусловну капитулацију чиме је формално завршен Други светски рат у Европи. Међутим, остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана су пружали отпор, а између осталих и у Југославији.
У Другом светском рату, који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.