Градски одбор СПС Нови Сад
ПРИМЕР ДОБРОГ ПОСЛОВАЊА

ПРИМЕР ДОБРОГ ПОСЛОВАЊА

06/05/2016
Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду један је од најважнијих пословних догађаја у области аграра у овом делу Европе, а ове године се, 83. пут по реду, одржава у периоду од 14. до 20. маја. Кроз разговор с господином Слободаном Цветковићем, председником Градског одбора СПС у Новом Саду, откривамо вам све најважније информације везане за овогодишње издање највећег пољопривредног скупа у земљи.

У којој фази се тренутно налазе припреме за 83. Међународни пољопривредни сајам?

- Припреме теку по плану, а Међународни пољопривредни сајам окупиће и ове године, домаће и стране излагаче из области аграра и привредних грана које имају везе с пољопривредом. Како се очекује, производе и услуге из области пољопривредне производње, механизације, хемијских и заштитних средстава, органске хране и осталих делатности у агробизнису промовисаће 1.500 излагача из 60 земаља света. Земља партнер Међународног пољопривредног сајма је Италија и очекује се значајно присуство компанија из те земље, која је једна од највећих спољно-трговинских партнера Србије. На штандовима излагача посетиоци ће видети новитете у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, хемијска и заштитна средства, органску храну и друге производе и услуге. Цена улазница за 83. Међународни пољопривредни сајам остаје непромењена у односу на претходне године. Појединачна улазница ће коштати 500 динара, колективне, за групе од 15 и више људи, стају 350, док колективне посете ђака и студената, пензионери и деца од 7 до 12 година улаз на Пољопривредни сајам плаћају 200 динара. И ове године, најсрећнији посетилац с купљеном улазницом ће са Пољопривредног сајма у Новом Саду, отићи са трактором “беларус 422“, који дарује “Агропанонка“.

Колико, по Вашем мишљењу, Пољопривредни Сајам значи за промоцију домаће пољопривредне ван граница земље?

- Традиција наше најзначајније манифестације, као и присутво производа и услуга из око 60 земаља, доприноси живој привредној активности током сајамских дана. Пословни аранжмани који се склапају током Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду вредни су више стотина милиона евра, а из тог разлога та приредба спада у једну од најзначајнијих у агробизнису у овом делу Европе. Поред тога, Сајам посети велики број људи из земље и региона, Европске Уније, али и са других континената. Пословни амбијент током те манифестације и просторни капацитети, омогућавају да се на бизнис карти Европе, Међународни пољопривредни сајам препозна као место на којем могу да се остваре све пословне, економске и трговинске трансакције и промоције из области агробизниса. Пољопривредни сајам ће и ове године обележити и Међународни пословни сусрети, АгроБ2Б, које приређујемо у сарадњи са Привредном комором Србије и Универзитетом у Новом Саду, са циљем да домаће компаније лакше и брже успостављају контакате и сарадњу са ино-партнерима који излажу на Пољопривредном сајму или га пословно посећују. Очекујемо да ће на том догађају учествовати представници више од 100 компанија из 20 земаља света.

Који велики светски брендови су најавили учешће на Изложби пољопривредне механизације?

Изложба пољопривредне механизације на 83. међународном пољопривредном сајму протећи ће у знаку најпознатијих светских брендова и новитета. Пољопривредне машине, трактори, комбајни, прикључне машине, опрема и делови чине 53 одсто укупног отвореног изложбеног простора на Сајмишту. Биће изложени и новитети који су представљени на најпознатијим светским сајмовима. Носилац Изложбе пољопривредне механизације на Новосадском сајму је Пословно удружење увозника и извозника пољопривредне механизације у Новом Саду, које најављује да ће се на штандовима њихових чланица наћи више од 1.500 пробраних машина, међу којима су и оне које су понеле престижна признања на сајмовима у Хановеру и Паризу. Чланови тог удружења припремили су повољније услове при куповини, првенствено знатно ниже камате, и новитете у понуди. Понуда на Изложби пољопривредне механизације, обухватиће све најзначајније произвођаче, а наши посетиоци имаће прилику да виде најновије тракторе и комбајне, као и посетиоци престижних светских сајмова. Пољопривредни сајам ће бити и идеална прилика за куповину прикључних машина, јер Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије одобрава повраћај средстава од 45 до 55 одсто у зависности од развијености општине из које је пољопривредник, који је купио машину.

Припремате ли нам ове године и неке премијерне изложбе?

- Ове године се очекује значајно присуство излагача из Кине, те ће нашим произвођачима и посетиоцима бити презентовани врхунски производи из те земље, у оквиру изложбе “Премиум брандс фром Чина”. Обједињени наступ више од 30 компанија из те азијске земље, представљаће посебну целину у оквиру Међународног пољоривредног сајма и представља својеврстан “сајам у сајму“. Атрактиван наступ на Међународном пољопривредном сајму најавиле су и две компаније из области аграра из Уједињених Арапских Емирата “Ал Дахра“ и “Ал Раwафед Холдинг ЛЛЦ”, што ће употпунити значајно присуство компанија из иностранства на том догађају. Такође, у сарадњи са Пословним удружењем увозника и извозника пољопривредне механизације први пут ће посетиоцима, свакодневно бити демонстриран рад пољопривредне механизације, машина и опреме на “Агрополигону”, иза дезобаријере када се на Новосадски сајам улази са Теретног улаза број 2. Увод у “АгробИТ”, сегмент посвећен ИТ технологијама у функцији пољопривреде, ове године ће бити наступ пољопривредног портала “Агроклуб” и портала за продају стоке “Фармиа”, као и промоција Агроиновација у сарадњи са такмичењем за “Најбољу технолошку иновацију”. Могућности и предности ИТ у пољопривреди представиће и излачи из Италије који наступају у Хали 1.

Осим Кине, које ће нам се још земље представити с колективним изложбама?

- Земља партнер Међународног пољопривредног сајма је Италија, а учесници и гости Новосадског сајма имаће прилику и задовољство не само да се упознају са аграрним и другим достигнућима те чланице Европске Уније, него и да пробају и дегустирају чувене италијанске прехрамбене производе и вина. Наступ италијанских компанија на 83. Међународном пољопривредном сајма биће употпуњен пратећим програмима. Вече пред пољопривредни сајам, 13. Маја, Италијански културни центар организује концерт у Градској кући у Новом Саду. Биће организоване и промоције чувених италијанских вина и ракије, а, како се очекује, велико интересовање биће за Школу италијанске кухиње, у којој је ће врхунски мајстори кулинарства открити по коју тајну италијанских специјалитета. Поред наступа Италије и Кине, са колективним изложбама представиће се и Холандија, Мађарска, Аустрија, Република Српска, Турска, Чешка и Шпанија.

Колико ће се овогодишња Национална изложба стоке разликовати од оне 2015. године?

- Захваљујући успешној сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, биће у великој мери богатија него претходне године и на њој ће бити приказано више од 1.300 најрепрезентативнијих грла домаћег узгоја. Током Сајма организују се јавна оцењивања, као и Дан коња који је планиран у уторак, 17. маја, а круна Изложбе је Дан сточара, који се одржава четвртком, овога пута то је 19. маја. Том приликом, најуспешнијим одгајивачима биће уручена престижна шампионска признања. Поред тога, Отворено међународно првенство Новог Сада у препонском јахању биће одржано у суботу, 14. маја. У четири утакмице наступиће 50 такмичара. Такмичење у вожњи запрега је на програму у недељу, 15. маја. Најбољи српски запрегари одмериће вештине у вожњи двопрега и четворопрега, а како се очекује требало би да се такмиче и у вожњи једнопрега. По свему судећи, посетиоце очекује богат програм дешавања и верујем да ће и ове године, највећа гужва бити у том делу Сајмишта.Ове године новитет је и бесплатан Wi-Фi у кругу Сајма. Колико је то значајан корак у модернизацији Ваше манифестације?

- Савремени технолошки развој доприноси убрзаној комуникацији, а то је од пресудне важности, јер комуникација са излагачима и посетиоцима има посебан утицај на формирање ставова према услугама наше куће. Новосадски сајам иде “у сусрет” савременим технологијама, увођењем мобилне апликације за излагаче и посетиоце, што је само први корак, ка унапређењу комуникација са свим нашим циљним јавностима. Апликација подразумева објаву података о излагачима, њиховим услугама и производима. Излагачима је омогућена директна комуникација са посетиоцима током и после Сајма, као и персонализовано оглашавање. Излагачи имају прилику да сазнају више о навикама посетилаца. Предност за посетиоце је претрага свих излагача преко мобилног телефона, по робним групама или називу компаније, као и лакше сналажење на сајмишту. Претражени подаци остају упамћени и посетиоци им могу приступати и касније преко мобилних телефона, таблета и лаптопа. Приступ апликацији биће омогућен захваљујући Wi-Фi систему који је постављен на целом сајмишту.

Колико актуелна економска ситуација утиче на број излагача и посетилаца Пољопривредног сајма?

- Сајмови су свакако огледало привреде, а економска криза је у одређеној мери утицала на обим и квалитет манифестација које приређујемо. Ипак, може се уочити да су поједине области погођене економском кризом у мањој мери, какав је рецимо случај са пољопривредом, тако да је наша најважнија приредба сачувала тржишну позицију на мапи пољопривредних сајмова у Европи. С обзиром на актуелну економску ситуацију, излазимо у сусрет нашим излагачима и будућим партнерима, како би допринели испуњењу заједничких пословних циљева. У сваком случају, Пољопривредни сајам је наша најзначајнија манифестација, а и ове године, захваљајући интересовању излагача и, надамо се, великом броју посетилаца, задржаће место на листи престижних сајамских приредби у овом делу Европе.

Кад је у питању 83. Међународни пољопривредни сајам, на који његов сегмент сте као колектив најпоноснији?

- Организатори сајмова излагачима не продају само простор, већ целокупан доживљај догађаја. Треба имати стално ту чињеницу на уму, пошто излагач није у прилици да проба оно што купује, јер сајамске куће продају углавном обећање. Обећава се клијенту један одлично организован догађај, који је заснован на искуству, знању и репутацији компаније. Оно највредније, лични контакт је незамењив и то је главна вредност сваке сајамске приредбе, јер у основи, сајмови значе размену идеја, трансфер робе и кноw-хоw. Уверен сам да ће и ове године Међународни пољопривредни сајам употпуности оправдати очекивања, како излагача, тако и посетилаца, и да ће остварени пословни резултати допринети још чвршћем поверењу свих учесника и Новосадског сајма, као организатора тог догађаја.