Градски одбор СПС Нови Сад
Пољопривредни сајам – агробизнис центар региона

Пољопривредни сајам – агробизнис центар региона

05/05/2016
Међународни пољопривредни сајам биће одржан од 14. до 20. маја у Новом Саду, а на тој манифестацији представиће се око 1.500 излагача из 60 земаља и најзначајнији домаћи привредници из области аграра и грана које имају везе с пољопривредом, најављено је данас на конференцији за новинаре у Београду.

Према речима генералног директора Новосадског сајма и председника Градског одбора СПС у Новом Саду Слободана Цветковића, ове године је значајно веће учешће излагача из Кине. „Нашим произвођачима и посетиоцима бити презентовани врхунски производи из те земље, у оквиру изложбе “ Premium brands from China”. Обједињени наступ око 30 компанија из Кине биће својеврстан “сајам у сајму”. Изложба се организује у Хали 4, а траје од понедељка, 16. до четвртка, 19. маја, радно време је од 9 до 17 часова“, истакао је Цветковић.
Италија је Земља партнер овогодишње приредбе и на сајму ће бити представљено 16 италијанских предузећа из области пољопривреде. Колективни наступ компанија организује Италијанска агенција за спољну трговину.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо подсетио је да је прошле године Италија била земља пријатељ пољопривредног сајма у Новом Саду, а да је ове године партнер и да за то има више разлога. Он је навео да је Италија први трговински партнер Србије и да је сарадња у области пољопопвреде на високом нивоу, а да сарадња постоји и између институција. Како је навео, Италија у овој области има извоз од око 37 милијарди евра годишње, а циљ је да се до 2020. достигне цифра од 50 милијарди евра.
Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић навела је да ће сајам бити прилика да се на једном месту представе органски производи и производи са ознаком географског порекла. Министарство, како је навела, и ове године фианансијски подржава и Националну изложбу стоке.
Она је похвалила досадашњу сарадњу са Италијом истичући да институције и привредници доста добро сарађују. Министарка је навела и да су многе италијанске компаније дошле у Србију, отвориле радна места и тако показале интерсовање за сарадњу. У оквиру сајма, како је навела, биће организована стручна конференција на тему агробизниса. Циљ је покушати да се нађу заједничке могућности за партнерство у наредном периоду.

Директор Италијанске агенције за спољну трговину Ђовани Мафода рекао је да је циљ да се поделе стечена искуства у и да је то важна основа за даљи развој сарадње. Он је навео да ће на сајму италијанска гастронимија бити приказана кроз специјални курс студентима угоститељских школа и специјализованих факултета. Такође, биће представљена и италијанска вина.